Anglicy dodają do niej mleka, a Turcy dosładzają rodzynkami i bakaliami. Herbata jest najchętniej pitym w Polsce napojem, wyprzedzając nawet niezwykle popularną kawę. Przyczyny takiej sytuacji można dopatrywać się w różnorodnej gamie dostępnych na rynku herbat, która pozwala każdemu znaleźć coś dla siebie. Jednak, które gatunki herbaty są najlepsze dla naszego zdrowia?

Najpopularniejszy gatunek- herbata czarna

Większość dostępnych na naszym rynku produktów to herbaty czarne. Pełne utlenienie liści czarnej herbaty zapewnia jej bogaty i mocny smak.
Pochodząca z Chin, Japonii oraz Korei Południowej roślina swoją nazwę zawdzięcza ciemnej barwie naparu, oraz wysuszonych liści.
Dobroczynny wpływ dla organizmu:

  • dzięki dużej zawartości teiny pobudza organizm,
  • pobudza układ trawienny,
  • chroni zęby przed próchnicą,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom.

Zawiera też dużo garbników, które w odpowiednich warunkach mogą zmniejszyć         ryzyko powstawania nowotworów, jednak z drugiej strony zmniejszają ilość wchłanianych przez organizm mikroelementów.

Najzdrowszy gatunek- herbata zielona

Herbata zielona powstaje z tych samych roślin co czarna, jednak nie poddaje się jej procesowi fermentacji, dlatego zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Napar z liści zielonej herbaty ma delikatny słomkowy lub jasnozielony odcień oraz dość cierpki, trawiasty smak.
Dobroczynny wpływ dla organizmu:

  • wykazuje te same właściwości, co herbata czarna,
  • jest bogata w witaminy C, E, B oraz sole mineralne,
  • pomaga oczyszczać organizm z toksyn,
  • przyśpiesza metabolizm.

Odchudzający gatunek- herbata czerwona Pu-Erh

Powstaje, gdy po procesie utleniania liście przejdą dodatkowo proces pełnej fermentacji. W ten sposób otrzymujemy herbatę o głębokim, ciemnym kolorze oraz ziemistym smaku. Co ciekawe określenie “herbata czerwona” nie jest jednoznaczne. W Azji tym mianem określa się głównie herbatę czarną, a w Wielkiej Brytanii herbatę rooibos.
Dobroczynny wpływ dla organizmu:

  • pobudza układ trawienny,
  • reguluję przemianę materii,
  • obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu,
  • jest bogatym źródłem związków mineralnych i mikroelementów,
  • zawiera dużo olejków eterycznych i białka,
  • wpływa pozytywnie na pamięć i koncentrację,
  • usuwa toksyny z organizmu.

Najdelikatniejszy gatunek- herbata biała

Przygotowywana z niefermentujących młodych pąków liści lub z młodych liści.
Nazwa nie odnosi się do powstałego z liści naparu a do koloru włosków nieotwartych jeszcze pąków rośliny.
Dobroczynny wpływ dla organizmu:

  • wspomaga odporność dzięki dużej zawartości witaminy C,
  • w odróżnieniu od pozostałych herbat zawiera kofeine dzięki czemu pobudza organizm i może stanowić zamiennik kawy,
  • zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania nowotworów,
  • spowalnia procesy starzenia.

Tradycyjny gatunek- herbata yerba mate

Yerba mate jest pita tradycyjnie przez Argentyńczyków, Boliwijczyków, Urugwajczyków, Paragwajczyków i wielu Brazylijczyków, jednak również w Europie cieszy się wielką popularnością. Nie jest przyrządzana z liści herbaty, lecz z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Dla wielu osób przypomina ona w smaku zieloną herbatę ze względu na swój ziemisty posmak.
Dobroczynny wpływ dla organizmu:

  • zawiera dużo kofeiny, znacznie więcej niż kawa dlatego skuteczniej pobudza organizm,
  • przyśpiesza przemianę materii,
  • jest bogatym źródłem witaminy C i mikroelementów,
  • zawiera dużo przeciwutleniaczy,
  • wspomaga pamięć i pracę mózgu,
  • podnosi ciśnienie krwi.

Należy też pamiętać, że najzdrowsza jest zawsze herbata niesłodzona, parzona w odpowiedniej dla danego gatunku temperaturze.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany