Wędzenie to jedna z tradycyjnych metod konserwacji jedzenia. Otrzymane wędzonki pięknie pachną, a ich smak jest niepowtarzalny. Jeśli myślisz o samodzielnym wędzeniu, dobrym rozwiązaniem będzie założenie wędzarni przydomowej. Jeśli dysponujesz działką lub ogrodem, założenie wędzarni ogrodowej będzie najbardziej komfortową opcją. 

Wędzarnia ogrodowa – korzyści

Do zalet posiadania własnej wędzarni należą:

  • zdrowe wyroby,
  • dłuższe przechowywanie,
  • znajomość składników,
  • wysoka jakość,
  • wyjątkowy smak.

W wędzarni ogrodowej można przyrządzić nie tylko mięso i ryby, ale również owoce.

Jaką wędzarnię przydomową wybrać?

Zapytaliśmy o to ekspertów z Cookking.pl. Specjaliści wskazują na dwa dostępne modele wędzarni ogrodowej:

  1. Berlin: posiada regulację ujścia dymu i powietrza oraz jest wyposażona w termometr.
  2. Hamburg: zawiera specjalną podstawę, zapobiegającą wywracaniu się.

Przedstawione wyżej wędzarnie ogrodowe cechują się stabilnością i funkcjonalnością. Wykonane z solidnej blachy, pozwalają na długoletnie użytkowanie i otrzymanie wysokiej jakości wyrobów.

Domowe wędzenie – przepisy

Kurczak w syropie klonowym :

  • składniki: kurczak (1,5 -2 g), syrop klonowy (⅓ szklanki), marynata (⅓ szklanki).
  • przygotowanie: po umyciu i wytarciu kurczaka wymieszaj syrop klonowy z marynatą. Następnie polej całość mieszanką.
  • wędzenie: w temperaturze ok. 100 °C.

Wędzona wołowina z sosami:

  • składniki: sos sojowy (2 szklanki), sos Worcestershire (1 szklanka), sok żurawinowo-winogronowy (1 szklanka), sos teriyaki (1 szklanka), sos befsztykowy (2 łyżki), sos z papryczki chili (1 łyżka), brązowy cukier (1 łyżka), pieprz czarny (½ łyżki), mięso wołowe (1 kg), zrębki wędzarnicze (4 szklanki).
  • przygotowanie: wymieszaj w misce wszystkie składniki. Następnie całość wlej do plastikowej torebki. Do marynaty dołóż mięso wołowe, a następnie wymieszaj. Całość włóż do lodówki na 8-1o godzin.

Szynka w sokach owocowych:

  • składniki: szynka, sok jabłkowy (1l), sok ananasowy (1 l), syrop wiśniowy (⅓ szklanki), brązowy cukier (1 szklanka).
  • przygotowanie: Po usunięciu nadmiaru skóry i tłuszczu, wsadź mięso do dużej miski. Następnie wymieszaj soki z syropem i brązowym cukrem i polej mieszanką szynkę. Zamarynowane mięso włóż do lodówki na noc. Od czasu do czasu obracaj. Następnie wyjmij szynkę z gotowej marynaty. Poczekaj aż soki wyciekną na naczynie. Mięso skrop syropem wiśniowym i posyp cukrem. Całość odłóż na ok. 30 minut i trzymaj w temperaturze pokojowej. Potem włącz palacz w wędzarce. Umieść drewno i postaw pod szynką miskę z odsączonymi sokami. Rozcieńcz je wodą. Kiedy pojawi się dym, umieść przygotowane mięso na ruszcie. Najlepiej tłuszczem do góry. Pozostaw całość na 4-5 godzin. Po ich upływie sprawdź, czy jest jeszcze zapas drewna i soków wymieszanych z wodą. Uzupełnij, jeśli ich brakuje. Następnie wróć do wędzenia. Temperatura powinna osiągnąć 160 °C. Po upływie 10 godzin wędzona szynka powinna być gotowa do jedzenia.

Założenie wędzarni ogrodowej wprowadzi nową jakość do codziennego menu. Estetycznie zaprojektowana wędzarnia stanie się ozdobą posiadłości. Gotowe projekty wędzarni znajdziesz w ofercie m.in. sklepu Cookking.pl.

 

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany