Od pewnego czasu samo brzmienie słowa “gluten” u wielu wywołuje ciarki. Straszy się nas jego rzekomą szkodliwością i wywoływaniem problemów ze zdrowiem. Z drugiej jednak strony odzywają się głosy zwątpienia – “ludzie tyle lat jedli gluten i nic im nie było”. A jak jest w naprawdę? Dowiedz się, co to jest gluten i czy rzeczywiście warto się go bać!

 

Co to jest gluten i gdzie się znajduje

Tak wiele o nim mówimy, a ile z nas wie, co to jest gluten? To po prostu białko, które zawiera większość zbóż, w tym najpopularniejsza w Polsce pszenica, żyto i jęczmień, a na skutek jego zanieczyszczenia także owies. A więc tym, co zawiera gluten, są pokarmy sporządzone na ich podstawie, w tym makarony, pieczywo lub płatki zbożowe. Skąd zatem napis “produkt nie zawiera glutenu” na innych typach produktów? Czyżby chwyt marketingowy? Niekoniecznie! Gluten bywa bowiem stosowany w charakterze środka spulchniającego, np. w pokarmach mięsnych (w tym pasztety i parówki) lub słodyczach, ale też w napojach, np. w piwie oraz w produktach mlecznych.

Wiesz już, w czym jest gluten, ale czy tę wiedzę powinnaś wykorzystać w praktyce?

 

Co to jest gluten – zwykły straszak” czy prawdziwe niebezpieczeństwo?

Choć wiele z nas obawia się produktów zawierających gluten, uważając wykluczenie go z diety za krok w stronę zdrowego stylu życia, jak dotąd udowodniono jedynie, że szkodzie on osobom, które cierpią na:

  • alergię na gluten,
  • nietolerancję glutenu – celiakię.

Czy w związku z tym nie mamy się czego obawiać? Zależy, z której strony spojrzeć na problem. Bo choć gluten jest niebezpieczny tylko dla osób z określonym problemem zdrowotnym, ta grupa wciąż się rozszerza! A przynajmniej grupa osób świadomych – często bowiem nie łączymy naszych dolegliwości akurat z glutenem!

 

Co to jest gluten – kiedy warto rozważyć dietę bezglutenową

Dieta bezglutenowa jest jedynym sposobem na normalne funkcjonowanie w przypadku celiakii lub alergii na gluten. Jak rozpoznać objawy tych schorzeń? Możesz zacząć je podejrzewać, jeśli cierpisz np. na:

  • problemy z układem pokarmowym – w tym wzdęcia, biegunki, skurcze żołądka, częste mdłości lub nieprzemijające uczucie głodu,
  • ogólne złe samopoczucie, bóle kości i stawów, zawroty głowy,
  • zły stan psychiczny – depresja czy stany lękowe,
  • nienaturalnie blada skórę,
  • częste skurcze i słabość mięśni,
  • problemy skórne – wysypka lub pokrzywka,
  • puchnięcie, zatrzymywanie wody w organizmie,
  • szybkie, pozornie nieuzasadnione przybieranie lub tracenie na wadze.

Czasem zdarzają się też poważniejsze objawy, jak osteoporoza, krew w moczu lub nawet bezpłodność!

 

Uczulenie na gluten a celiakia – jaka jest miedzy nimi różnica?

Często pojęć celiakia i uczulenie na gluten używamy zamiennie. Niesłusznie! Choćich objawy są podobne, osoby cierpiące na celiakię mają uszkodzoną wyściółkę jelita cienkiego, co jeszcze pogłębia się, gdy nie przejdą one na dietę bezglutenową. Ta wada zakłóca wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Ustalić ją można za pomocą badań krwi lub genetycznych, czasem też biopsji.

Alergicy mają nieco utrudnioną sytuację – przyczyny ich problemu nie są dokładnie zbadane. Dlatego najlepsza opcja dla nich to po prostu próba wykluczenia glutenu z diety i obserwowanie, czy niepokojące objawy znikają, a także wykluczenie celiakii. Dobra wiadomość dla uczulonych jest jednak taka, że alergia może z czasem ustąpić.

 

W czym jest gluten – jak ugościć osobę bezglutenową?

Urządzasz imprezę, na której zjawi się osoba “bezglutenowa”? Nie możesz o niej zapomnieć! Najprostszym wyjściem będzie wybór produktów świeżych (warzywa, owoce, mięso czy ryby). Unikaj też gotowych mieszanek, np. przypraw. Na produktach szukaj znaczka przekreślonego kłosa. Ze słodyczy możesz wybrać galaretki, np. polskiej marki Vobro.

Warto też pamiętać o ważnej zasadzie – dyskrecja jest niezwykle ważna! Zwłaszcza, gdy nie wszyscy goście się znają. Nie szykujmy osobnego stolika z transparentem “dla wyjątkowego gościa” – może to zostać odczytane jako krępujące, a zaproszony do końca imprezy będzie wypytywany o chorobę. Potrawy bezglutenowe możemy podać przecież wszystkim, a jeśli nie chcemy – poinformujmy gościa dyskretnie, które zostały przygotowane z myślą o nim.

Nie używajmy też tych samych sztućców i talerzy do potraw z i bez glutenu – nawet małe ilości mogą zaszkodzić osobie z jego nietolerancją!

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany